Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

Op deze pagina vindt u eerder gepubliceerde nieuwsitems.

6 november 2022 concert in Aldeboarn

Op zondagmiddag 6 november om 15:30 uur vindt in de Fermanje in Aldeboarn een concert met liederen, een vioolsonate en andere werken van Paulus Folkertsma plaats. Het concert wordt uitgevoerd door mezzosopraan Netty Otter, pianist Johan Bijhold en violist Hans Rijkmans. Het belooft een gevarieerd programma te worden.

De toegangsprijs is € 15 en € 12,50 voor donateurs.

Locatie: de Fermanje

Andringastrjitte 7
8495 JZ Aldeboarn

Concerten 15 en 22 mei 2022

Op zondag 15 mei om 15.30 uur in de NH kerk van Haskerhorne en op zondag 22 mei 15.30 uur in Huize Voormeer, Heideburen 97 te Heerenveen zullen de zangeres, mezzo-sopraan, Netty Otter en pianist Johan Bijhold een bijzonder concert ten gehore brengen met o.a. liederen van Paulus Folkertsma. De musici Johan Bijhold en Netty Otter zijn beide geboren in 1961. Johan in de provincie Groningen en Netty in Friesland. En alhoewel ze beide in Utrechts aan het conservatorium hebben gestudeerd, troffen ze elkaar daar niet!

Pas in 1994 toen Hans Algra, musicoloog en nauw betrokken bij de Paulus Folkertsma stichting, hen koppelde aan een concert met muziek van Folkertsma werden ze een muzikaal duo. En kwamen ze erachter dat ze beide in Joure wonen.

Naast dat ze ook muziek van andere componisten uitvoerden is de muziek van Paulus Folkertsma een rode draad gebleken. Zijn muziek laat zich kwalitatief meten met Schubert, Schumann en Fauré.

In coronatijd studeerden ze het hele album van 72 liederen van Folkertsma, en tijdens deze concerten laten ze er een 12-tal van horen. Daarnaast speelt Johan ook nog solowerk voor orgel en voor piano.

Reserveren voor het concert op 22 mei via: voormeerklassiek@yahoo.com of tel.nr.  0621313945, entree: 15,- euro, contant bij de kassa of bankrek NL47 RABO 0387 7248 93 tnv st voormeerklassiek, ovv  concert 22 mei

Het concert duurt een uur met na afloop koffie en thee.

Veel musici hebben het moeilijk gehad tijdens de corona. als u hen wilt steunen kunt u dat doen dmv een donatie op bankrek.nr. NL47rabo 0387 7248 93 tnv st. voormeerklassiek

Hiermee kunnen de musici betaald worden en volgende concerten worden georganiseerd.

Uitvoering Het Cantoor 3 november

Op 3 november om 20.00 uur vindt er in de Groate Kerk in Sint Japik, een toplocatie met een goede akoestiek en een vleugel waarop elke goede pianist graag speelt, een bijzonder concert plaats.
Gemengd koor ‘Het Cantoor’ onder leiding van dirigent Tjalling Wijnstra bestaat 5 jaar en wil daar graag een memorabele gebeurtenis van maken.
Het koor komt niet alleen: Het duo Annette Scholten, lame sonore en Nanke Flach, piano waren in 2015 in Carnegie Hall in New York te beluisteren en nu dus in de Groate Kerk. Pianovirtuoos en componist/arrangeur Johan Bijhold bewerkte enkele delen uit ‘De Jonkerboer’ van Paulus Folkertsma. Zij zingen die delen en Johan zelf begeleidt hen daarbij.

Frysklassyk 3 en 4 november 2018

In het kader van LF2018 organiseren de Sneker Cantorij en het Toonkunstkoor Dokkum e.o. een bijzonder project. Beide koren werken met dezelfde dirigent, Jan Stulp. Het is een geheel Fries talig concert geworden waarin de koren samen zullen zingen met een instrumentaal ensemble van 12 personen. Op 3 en 4 november zullen door een samenwerking van de Sneker Cantorij met het Toonkunstkoor Dokkum e.o. twee concerten gegeven worden. De muziek van Paulus Folkertsma vormt een belangrijk deel van het programma.

Het koor zal onder andere zingen “Wer binn’ de fjilden grien” de instrumentalisten spelen daarnaast nog 2 werken: Paulus Folkertsma (1901-1972): “Lytse Suite” (1943) voor strijkorkest en blazers a. Intrada, b. Gavotte, c. Canzone, d. Fughetta en Paulus Folkertsma: “In Memoriam R.O. Blackhall – A.J. Sutton – K.E. Emmons” (1943) Lento voor strijkkwartet.

Midsimmertwirre Minifestival Klassieke Muziek van Paulus Folkertsma groot succes

De stichtingen Aldeboarn Foarút en de Paulus Folkertsma Stichting kijken terug op een zeer succesvol festival. Beide stichtingen zijn er trots op dat veel mensen konden genieten van de uitvoeringen op verschillende locaties. Dit is te danken aan de grote groep mensen, vrijwilligers, die grote inspanningen hebben geleverd dat dit evenement kon plaatsvinden en een succes kon worden. Op een avond die vlekkeloos verliep, met een mooie aankleding op de verschillende locaties en die veel waardering heeft gekregen van de bezoekers. Een avond ook om niet snel te vergeten.

Hier zijn enkele sfeerfoto’s:

        

Hier nog meer foto’s en opnames van de concerten.

En bekijk ook het fotoboek.

 ‘Ik ook van jou’

Op zondag 29 januari om 15:30 uur geeft Nootstroom onder artistieke leiding van de Friese dirigent Arnaud Oosterbaan zijn eerste concert in het Koepeltheater te Leeuwarden. In een meeslepend muziekprogramma over de liefde genaamd ´Ik ook van jou` worden o.a. Wagner´s beroemde verjaardagscadeau de Siegfried Idyll en flitsende Mozart Ouvertures uitgevoerd. Muziek van de Friese componist Paulus Folkertsma uit zijn opera De Jonkerboer  en Friese poëtische woorden door Doutsen Dotinga maken het programma tot een waar feest.

Nootstroom zal in dezelfde periode ook op tournee gaan door Friesland met twee nieuwe programma’s, waaronder Mozart’s Gran Partita en Moussorgski’s Schilderijententoonstelling.

Nootstroom biedt een podium aan musici die, naast hun eigen beroepspraktijk, met collega’s willen musiceren op een wijze die zij als waardevol beschouwen. Het denken en handelen als ‘ambassadeur van klassieke muziek’ is een rode draad die door alle activiteiten van Nootstroom loopt.

De verbinding van muziek met de Friese taal, volksverhalen, poëzie en cultureel erfgoed vormt het totaalconcept van Nootstroom. Componisten uit Friesland verdienen hierin de speciale aandacht. Bijvoorbeeld de Friese schoolleraar Paulus Folkertsma en zijn omvangrijke oeuvre. Tijdens de komende muziekprogramma’s van Nootstroom zal één of meerdere composities van Friese componisten en/of Friestalige poëzie het levenslicht zien. Hiervoor zijn Frysk Muzyk Argyf, Tresoar en Bibliotheken Midden-Fryslân (Leeuwarden) belangrijke partners.

Ook buitenlandse aandacht voor de muziek van Paulus Folkertsma

Ook in het buitenland is het verschijnen van de CD niet onopgemerkt gebleven. In de CROCKS Newsletter, (“Classical Releases Of Current Key Significance”) onderdeel van de Amerikaanse website Classical Lost and Found (CLOFO) verscheen op 30 november 2016 een uitgebreide positieve bespreking van de CD. Te vinden op internetadres: http://www.clofo.com/Newsletters/C161130.htm

Nieuwe CD strijkkwartetten.

Vondelcd

Vondelkwartet speelt Paulus Folkertsma. De CD is geproduceerd en uitgebracht door Aliud records.

Het Vondelkwartet.

Violiste Marieke de Bruijn (1967) studeerde cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgde haar studie aan de University of Wisconsin (VS). Na haar afstuderen werkte ze als freelancemuzikant bij onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest en het Schönberg Ensemble. Ze speelde zeven jaar als vast lid in Amsterdam Sinfoniëtta. De Bruijn geeft concerten met de ensembles die ze zelf heeft samengesteld: het Vondelkwartet, Tango Rosa Rio (Argentijnse tango) en Trio Vidalita (zigeuner- en jazzmuziek). Daarnaast is ze concertmeester bij het Promenade-orkest en speelt ze regelmatig met popmuzikanten.

De cd bevat de volgende stukken:

Strijkkwartet in G op. 10 (a, b, c, d)
1. Allegro niet Troppo (4:58)
2. Andantino (3:41)
3. Scherzo (1:16)
4. Vivace

5. Andante voor cello en klein orkest op. 21 (e, f) (3:48)

Strijkkwartet in d op. 28 (a, b, c, d)
6. Allegro (5:04)
7. Vivace (4:01)
8. Andante (3:56)
9. Fuga (3:22)

10. Romance voor viool en orkest (a, f) (5:12)

11. In Memoriam R.O. Blackhall, A.J. Sutton, K.E. Emmons (a, b, c, d) (5:26)

Bestel  via Bol.com

Nieuwe CD

Wij hebben u al eerder geïnformeerd over het plan, in samenwerking met het Vondelkwartet, een CD uit te brengen met de strijkkwartetten van Paulus Folkertsma. De definitieve productie heeft meer tijd gekost dan we hoopten en dachten. Maar nu is dan eindelijk op 1 februari 2016 de CD verschenen. De CD is meteen goed ontvangen in de pers:

LC

U kunt de CD bestellen via  Bol.com

Herdenkingsconcerten 70 jaar bevrijding

1 mei 2015 en 2 mei 2015

Op vrijdagavond 1 mei en zaterdagavond 2 mei worden Herdenkingsconcerten gegeven in het kader van 70 jaar bevrijding. Op het programma staan, naast werken van Karl Jenkins en John Rutter, het stuk ‘Fijân  mei dyn wreed gewelt’ van Paulus Folkertsma en de première van het ‘Requiem Frisicum’ van Wim van Ligtenberg. In deze compositie staat de toonzetting van Psalm 126 centraal. Daarnaast hebben de beginregels van het aloude Latijnse Requiem alsmede twee coupletten van de Engelse hymne “God moves in a mysterious way” een plaats gevonden in dit werk. Terwijl het koor de hymne zingt, worden de door Jan Dotinga in het Fries vertaalde versie van dit lied gereciteerd.

Uitvoerenden van dit concert zijn Het Jongsma Trio, Frans Douwe Slot (piano), Jochem Schuurman (orgel), Netty Otter (mezzosopraan), Paulo Folkertsma (deklamatie)en Vocaal Ensemble Bonifatius olv Hans Algra.

Details:

Datum: Vrijdag 1 mei
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Mariakerk te Buitenpost
Entree: 15 euro

Datum: Zaterdag 2 mei
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Kruiskerk te Burgum
Entree: 15 euro

Concert 30 maart Sneek.

Het Vondelkwartet uit Amsterdam speelt werken van Paulus Folkertsma in Sneek

Met een concert door Het Vondelkwartet wordt op zondagmiddag 30 maart een serie van drie concerten van het Frysk Muzyk Argyf met Bibliotheken Mar en Fean afgesloten. Centraal staan werken van de Friese componist Paulus Folkertsma (1901-1972).

Het Vondelkwartet uit Amsterdam heeft sinds haar oprichting, ruim 15 jaar geleden, al vele bejubelde concerten gegeven in binnen- en buitenland. Ook zijn de vier leden vaak betrokken bij bijzondere projecten zoals muziektheater en locatieconcerten. Het Vondelkwartet bestaat uit:
Marieke de Bruijn – viool
Jacob Plooij – viool
Laura van der Stoep – altviool
Eilidh Martin – cello

Componist en programma
Folkertsma werd op 15 januari 1901 in Wommels geboren en overleed op 4 mei 1972 in Aldeboarn. In de laatstgenoemde plaats was hij meer dan 40 jaar werkzaam als onderwijzer. Als componist was hij autodidact. Hij liet 77 officiële opusnummers na, het werkelijke aantal bedraagt meer dan honderd. Het gaat daarbij om orgelwerken, liederen, werken voor symfonieorkest, cantates, operettes en kamermuziek voor de meest uiteenlopende bezettingen. Op het Frysk Muzyk Argyf staan 272 partituren van zijn hand. Uit deze royale nalatenschap speelt Het Vondelkwartet op 30 maart de volgende werken:
– Romance voor viool en piano
– Andante voor cello en piano
– Strykwartet yn d
– Strykwartet yn G
– In memoriam R.O. Blackhall, A.J. Sutton, K.E. Emmons

Frysk Muzyk ArgyfHet concert wordt georganiseerd door het Frysk Muzyk Argyf (onderdeel van Bibliotheken Midden-Fryslân) in samenwerking met Bibliotheken Mar en Fean. Het vindt plaats onder de noemer ‘Fryske fynsten’, waarmee het Frysk Muzyk Argyf schatten uit haar archief ontsluit.

Concertgegevens

Datum: zondag 30 maart
Aanvangstijd: 14.30 uur

Locatie: Cultuur Kwartier Sneek, locatie Noorderkerk (via Oud Kerkhof 11)
Toegang: € 12,50 en € 10,00 voor bibliotheekleden, kaarten via theatersneek.nl en aan de deur

Nieuwe Cd strijkkwartetten.

Op 2 november 2012 heeft het Vondelstrijkkwartet onder leiding van Marieke de Bruijn  tijdens een concert ter gelegenheid van de opening van het Frysk Muzyk Argyf werk van Paulus Folkertsma uitgevoerd. Toen is het plan ontstaan om een Cd uit te brengen met de strijkkwartetten van Paulus Folkertsma.

Op dit moment wordt dit idee daadwerkelijk gerealiseerd, in samenwerking met producent Jos Boerland van het label Aliud Records. In december 2013 hebben de eerst opnames plaatsgevonden in het kerkje van Oosthem. Binnenkort worden de opnames afgerond.

Aliud Records.

De Cd wordt geproduceerd door Jos Boerland. Hij is eigenaar van Aliud Records, een klein Cd-label dat instrumentale en vocale werken uitgeeft. Via zijn distributienetwerk komen de Cd’s  die bij Aliud verschijnen in winkels over de hele wereld te liggen, van België tot Japan.

Concert 26 januari in Zwolle ‘k Sil foar dy sjonge!

Onder deze titel verzorgen sopraan Wanda Peters en pianiste Nynke Atsma een recital met Friese liederen. Het recital geeft een goed beeld van de Friese liedkunst vanaf het begin van de 20e eeuw tot heden. De première heeft plaatsgevonden op zondag 4 november 2012 in De Bloemerstee te Goingarijp.
Het bijzondere aan dit programma is, dat het een aantal composities bevat van Wanda’s overgrootmoeder: Aafke Komter-Kuipers. Zij leefde van 1876 tot 1943 en was musicologe, pianiste en componiste. In 2011 verscheen onder auspiciën van de Fryske Akademy een biografie over deze getalenteerde Friezin “om utens”. Ook bevat het programma liederen van Paulus Folkertsma, Tjeerd Nielsen, Bernard Smilde, Hindrik van der Meer en Rixt van der Kooy op gedichten van o.a. Fedde Schurer en Ype Poortinga. Het recital werd zeer goed ontvangen, getuige ook de recensie in het Friesch Dagblad “Friese liederentocht Wanda Peters geslaagd”.
Op 17 november 2012 zongen zij een deel van het programma als muzikaal intermezzo tijdens de jaarlijkse Fedde Schurer-lezingen in Tresoar te Leeuwarden. Op uitnodiging van verschillende Fryske Kriten brachten zij de Friese liederen ten gehore.

Tijd: zondag 26 januari 2014 om 15:00 uur
Plaats: De Zwolse Muziekkamer, Mimosastraat 1, Zwolle
Entree: €15, reserveren …..@p…..t.nl/

Wanda Peters studeerde in San Francisco en vervolgens aan het conservatorium in Utrecht bij Meinard Kraak. Zij woonde in o.a. Burundi, Argentinië, Kroatië en Oeganda. Altijd verdiepte zij zich in de taal van haar gastlanden. Zo gaf zij in Zuid Afrika een optreden met Afrikaanse liederen. In 2005 keerde zij terug in Nederland, waar zij Zangstudio Bilthoven oprichtte.
Nynke Atsma studeerde aan het conservatorium in Zwolle bij Rudy de Heus. Jarenlang was zij actief in Trio Tibiacorde. Zij heeft een privépraktijk in de gemeente Raalte.

Concerten historische panden

In het weekend van 19-21 april 2013 zijn er door de Vereniging Hendrick de Keyser (HdK), die door heel Nederland historische panden bezit en in stand houdt, en het Nederlands Musziekinstrumenten Fonds (NMF) www.muziekinstrumentenfonds.nl dat talentvolle jonge musici in staat stelt op een goed instrument te musiceren, naar aanleiding van een gecombineerd jubileum, een 100-tal concerten georganiseerd in 100 historische panden.

Een van deze panden was het woonhuis van Paulus Folkertsma.

Op zaterdag 20 april werd daar een concert gegeven door celliste Emma Besselaar en pianiste Ineke Hellingman met o.a. werk van Paulus Folkertsma.

ANBI

Sinds 2012 heeft de Paulus Folkertsma stichting de Anbi status, als culturele instelling.  Dat betekent dat donaties en giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Uitgaven.

In 1989 is er een comité‚ “Paulus Folkertsma ta eare” opgericht, met het doel de muzikale nalatenschap van de componist te ordenen en beter bereikbaar te maken en zijn werk te promoten en grotere bekendheid te geven.

In juni 1991 werd dit comité omgezet in een stichting met de zelfde naam en doelstelling.
Daarna is de naam veranderd in “Paulus Folkertsma Stichting”.
De stichting organiseert concerten, gewijd aan de muziek van Paulus Folkertsma en er is, in  samenwerking met omroepvereniging VPRO, een CD uitgebracht met een selectie van zijn composities.

Een tweede CD, Mimerij en het boek Muzyk klinkt yn myn hert, met het complete sololiederen oeuvre van Paulus Folkertsma zijn verschenen.  Beide publicaties zijn bij het secretariaat van de stichting via ons e-mailadres te bestellen.

                                                                                                          

Tevens worden er pogingen ondernomen om het zangspel (opera) “De Jonkerboer” een heropvoering te laten beleven. Van concerten, waar werken van Folkertsma te beluisteren zijn, zullen wij u via deze website op de hoogte houden.
In augustus 2011 is een promtie-cd met gedeelten uit het werk van Paulus Folkertsma uitgebracht, met steun van: Douwe Kalma Stifting, Stichting Juckema Siderius fonds, Ottema Kingma Stichting en Pollema Tromp Stichting. Alle informatie over deze cd onder de link in het menu.